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QUESTION 1 

With reference to the Volume A1 Clause 6.4.5: According to Definitions of PPA:  

- “Minimum Performance Guarantees” means the Minimum Capacity, Maximum 

Degradation and Minimum Performance Ratio as specified by the Buyer according to 

Annexure L (Performance Guarantees); 

- "Contracted Performance Guarantees" means the performance guarantees 

(Contracted Capacity, Contracted Degradation and Contracted Performance Ratio) of 

the Power Plant as specified and guaranteed by the Seller according to Annexure L 

(Performance Guarantees); 

Annexure L refers to Form C17 Performance Guarantees where according to our 

understanding there is no distinction between "Minimum Performance Guarantees" 

and "Contracted Performance Guarantees".  

Please clarify the difference between the "Minimum" and "Contracted" values and 

inform if and where the Tenderer shall provide both the values within Return Form 

C17. 

ANSWER 1 

The distinction between the Minimum Performance Guarantees and the Contracted 

Performance Guarantees are mainly to define the minimum must meet levels or 

conditions as per the provisions in Volume A2 section 6.4 and section 19.2. These 

conditions president as relevant to:  

a) the Commercial Operation Certificate be issued, as the relevant Performance 

Guarantees would be measured during the Provisional Acceptance Test; 

b) and Final Acceptance Test of the Power Plant; 

c) liability for Performance Liquidated Damages.  

Your understanding that for certain Performance Guarantees the “Minimum” values 

are the “Contracted” are correct for the Contracted Capacity as this value will be 

measured in both instances (Provisional Acceptance Test and Final Acceptance) as 

the minimum must meet level listed in Returnable Form C17. But in the case of the 

Contracted Capacity Factor being the Capacity Factor listed for year 2, the Measured 
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in values in both instances (Provisional Acceptance Test and Final Acceptance) will be 

evaluated against the minimum must meet level listed in Returnable Form C17. 

Please see Amendment 4. 

 

QUESTION 2 

With reference to the Volume A5 Clause 7.1 “With effect from the Date of Signature, 

the Lessor grants to the Lessee the exclusive right to pursue and perform all activities 

on the Property relating to conducting the Project.” and 9.1 “The Lessee shall be given 

occupation of the Property on the Date of Signature.” 

Please confirm:  

1. That construction at site can start before having obtained the Generation 

License; and 

2. That construction at site can start as from Date of Signature (thus prior to the 

satisfaction of the conditions precedent stipulated in clause 2.3); 

3. In this regard it is noted that the clauses that are stipulated to come into force 

at the Date of Signature (see clause 2.2), do not include clauses 7 and 9. Is it 

not the intention that clauses 7 and 9 should also be referred to in clause 2.2?” 

ANSWER 2 

1. Confirmed, but at the sole risk of the Project Sponsor; 

2. As a minimum the following conditions precedent in Volume A2 clause 4.2 

must be met before the Project Sponsor/Company can issue a limited notice to 

proceed with construction: 

a. The Seller must indicate which of the having Consents as listed in 

Clause A2 of Annexure A (Consents) is required for it to issue a limited 

notice to proceed with construction; 

b. The Seller and the Buyer having entered into a Transmission 

Connection Agreement;   

c. The Seller having obtained approval for the Environmental 

Management Plan for construction;  

d. The Buyer having obtained all Consents listed in Clause A1 of Annexure 

A (Consents); and 

e. Approval by ECB of the Base Tariff and tariff structure as set out in 

Annexure C (Energy Payment).  

3. An amendment to the Volume A5 will be issued to reflect the intentions to allow 

a limited notice to proceed with construction. 
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QUESTION 3 

PERFORMANCE GUARANTEES & LIQUIDATED DAMAGES: 

In point 6.4 of the PPA, Performance Liquidated Damages, it is stipulated that 

Liquidated Damages will be payable in the case that the seller fails to meet the 

Contracted Performance Guarantees which are defined in the PPA (as specified in 

Annexure L) to include:  

• Contracted Capacity,  

• Contracted Performance Ratio  

• Contracted Degradation 

Annexure L in turn refers to Bidders Contracted Performance Guarantees in Volume 

C Returnable C17.  

In Returnable Form C17 however, the Bidder is asked to guarantee the performance 

of several other parameters, namely: 

 Frequency (50Hz) and Power Factor (0,9) 

 Plant capacity degradation for 25 years 

 Capacity factor for 25 years  

 Net energy (P50) at COD 

 Net energy (P90) at COD 

 Availability guarantee (98%) 

 Lost Time Injury 

Will the seller also be subjected to Liquidated Damages for underperforming in the 

additional guaranteed parameters listed in C17? Or are these additional guarantees 

simply required for tender evaluation? Please Clarify. 

ANSWER 3 

The purpose of the Liquidated Damages on some of the Performance Guarantees 

listed in Returnable Form C17 (and incorporated in Volume A2 Annexure L) is to 

allow the Seller a “buy down” option if the actual performance is less than the 

Contracted Performance but still meet the Minimum Performance. In the event that the 

actual performance is less than both the Contracted and the Minimum Performance on 

those Performance Guarantees that attracts Liquidated Damages, and in the event 

that  the actual performance is less than the Minimum Performance Guarantees for all 

other Performance Guarantees, then Volume A2 section 19.2 applies as this will 

constitute a Seller Event of Default.  Please see Amendment 4. 

 

QUESTION 4 

As per Clause 3.7.17 Lightning protection, of Volume B1: 
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“All buildings and structures (structures which are higher than 4 m) shall be equipped 

with a lightning protection system (LPS). Lightning protection level I (LPL) according 

to IEC 62305 shall be considered. 

In addition to the protection of human life, the LPS shall also protect electrical and 

electronic installations and prevent damage to buildings.” 

1. Does the above requirement only relate to the buildings and substation yard 

(on which the most lightning prone-risk equipment is located)?  

2. If so, would a Lightning Protection Level III be adequate for the area where the 

PV module arrays are? 

ANSWER 4 

1. Yes, including any other structures constructed on site higher than 4 m affl.  

2. Pending on the detailed design of the solar PV plant and taking the risk levels 

into account as per IEC 62305, Lighting Protection Level III could be deemed 

adequate for the PV module array area. Please take into account the required 

surge protection devices on both the AC and DC sides of the PV plant as per 

IEC 60099 together with the requirements listed in Volume B1 section 3.7.17.  

 

QUESTION 5 

As the DigiSilent model is only applicable once the project is awarded and for detailed 

studies only. Correct that for Tender Submission we need to provide a good harmonic 

model for the plant itself (cables, inverters, etc) so that Nampower can test it in your 

bigger model to highlight potential problems. 

ANSWER 5 

Yes.  

 

QUESTION 6 

Under Amendment 2, point 4, we have noted that the EIA clearance certificate dated 

10 October 2014 for the three photovoltaic facilities at Mariental, Omaruru an 

Okahandja was replaced by the EIA Clearance Certificate dated 4 February 2016 for 

the operation of the Hardap substation, Mariental district, Hardap region. Could you 

provide clarity on the reasons for replacing the original EIA certificate with the Hardap 

substation certificate?  

ANSWER 6 

Please see Amendment 4.10. 

 


